Punca Kecederaan Paru-paru Akibat Vape

Setakat Jun 2023, Kementerian Kesihatan (KKM) telah menerima 17 kes berkaitan penyakit kecederaan paru-paru akibat penyalahgunaan bahan terlarang dalam cecair vape atau ‘Electronic Cigarette or Vaping Products Use Associated Lung Injury’ (EVALI).

Semua pengguna diingatkan bahawa rokok elektronik atau vape adalah tidak selamat kerana memberikan kesan buruk kepada kesihatan dan ia bukan satu kaedah alternatif untuk berhenti merokok.

KKM memulakan aktiviti pemantauan penyakit berkaitan penggunaan rokok elektronik atau vape termasuk EVALI melalui Pekeliling Ketua Pengarah Kesihatan berkaitan keperluan notifikasi bermula Jun 2022.

KKM telah mewujudkan Panduan Amalan Klinikal (CPG) Pengurusan EVALI pada 2021 bagi membantu pengamal perubatan mengesan dan merawat kes EVALI.

Penyakit EVALI mula didiagnosis pada tahun 2019 di Amerika Syarikat apabila sebanyak 2,800 kes kecederaan paru-paru dan 68 kematian.

Sehingga kini, penggunaan rokok elektronik telah terbukti mendatangkan kemudaratan kepada penggunanya.

Punca Kecederaan Paru-paru

Bahan-bahan yang terkandung di dalam cecair rokok elektronik apabila dipanaskan akan menghasilkan bahan kimia yang boleh memberi kesan keradangan kepada lapisan paru-paru dan menyebabkan penyakit EVALI.

Gejala awalnya mirip dengan diagnosis peparu umum seperti pneumonia, tetapi individu biasanya tidak berkesan pulih dari terapi antibiotik.

Semua kes yang dilaporkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) melibatkan sejarah penggunaan e-rokok, atau produk vaping, dengan sebahagian besar sampel yang diuji positif untuk tetrahidrokanabinol (THC) oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat sehingga kini dan sebahagian besar pesakit melaporkan sejarah penggunaan produk yang mengandungi THC. 

CDC mengatakan bahawa aditif vitamin E asetat ialah punca yang sangat kuat dikaitkan dalam EVALI tetapi bukti belum cukup untuk mengesahkan penyumbangan bahan kimia lain yang menjadi perhatian EVALI pada Januari 2020.

Kos Rawatan Kecederaan Paru-paru

KKM menganggarkan kos rawatan penyakit berkenaan mencecah RM150,000 bagi tempoh 12 hari kemasukan ke wad.

Baca Juga: PERCUMA kan Medical Card anda

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2022 mencatatkan peningkatan penggunaan rokok elektronik atau vape dalam kalangan remaja berumur 13 sehingga 17 tahun meningkat dari 9.8 peratus pada 2017 kepada 14.9 peratus pada tahun 2022.

Peningkatan yang ketara turut berlaku dalam kalangan remaja perempuan iaitu dari 2.8 peratus pada 2017 meningkat kepada 6.2 peratus pada 2022.

Kawalan bagi peranti rokok elektronik adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup melalui Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Peranti Rokok Elektronik) 2022, bagi memastikan setiap peranti mematuhi Standard Malaysia MS 2716 untuk menjamin keselamatan peranti berkenaan.

Bagi keselamatan cecair rokok elektronik, tiada sebarang standard ditetapkan kementerian kerana tiada had yang selamat untuk bahan-bahan kimia yang terkandung di dalam cecair rokok elektronik atau vape berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge