diberhentikan kerja

Dibuang Kerja Semasa Pandemik Covid19. Apakah Yang Boleh Anda Lakukan Jika Berada Dalam Situasi Ini?

Kesan pandemik Covid-19 terhadap ekonomi negara makin dirasai. Bidang pekerjaan juga menjadi terhad dan semakin menguncup di atas ketiadaan bisnes yang boleh dilakukan.

Lihat sahaja kepada Malindo Air, yang terpaksa memberhentikan pekerjanya daripada 10 ribu orang kepada hanya seribu orang sahaja sekarang ini. Itu belum kira syarikat perusahaan kecil yang tidak mampu bertahan lama tanpa jualan yang memberangsakan. Ada yang terpaksa bungkus, ada yang terpaksa kurangkan pekerja.

Kisah sebegini bukan sahaja sedang berlaku di negara kita sahaja, malah di seluruh dunia. Pendek kata, setiap hari ada saja cerita tentang pekerja yang dapat notis dibuang kerja kerana faktor ketidaktentuan ekonomi syarikat dan negara!

diberhentikan kerja

Perkongsian seorang entrepreneur, market explorer dan content creator, Norizan Sharif ini boleh dijadikan iktibar dan panduan.

Tuan Norizan pernah menjadi mangsa ketika negara dilanda krisis politik beberapa tahun lalu. Ia kemudian merebak menjadi krisis ekonomi. Enam bulan beliau menganggur.

Baca Juga: Belajar Cara Menjual Di Shoppe & Dapat Sales Ohsem!

————————————

Saya tahu perit dibuang kerja. Ketika itu, saya ada empat orang anak yang masih bersekolah. Setiap bulan saya masih perlu bayar sewa rumah dan ansuran kereta.

Apabila arwah emak bertanya mengenai pekerjaan, saya sembunyikan. Saya berdolak-dalih tanpa jawab soalan. Saya tak sampai hati nak membebankan emak dan ayah yang hidup susah di kampung.

Sekarang saya melihat kitaran itu berulang kembali. Ramai yang dibuang kerja sewaktu Covid-19. Ada juga digantung tak bertali. Dan, ada beberapa orang anak muda beritahu saya, surat tawaran kerja mereka ditarik balik.

usahawan Noriza Sharif
Norizan Sharif

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Apakah yang boleh anda lakukan jika berada dalam situasi ini?

11 Tips Yang Perlu Dilakuakn Selepas Dibuang Kerja

1. Usah salahkan diri sendiri. Apa yang berlaku ini bukanlah salah anda dan tidak ada kena mengena dengan prestasi anda. Ia merupakan krisis kesihatan global. Berhenti cakap-cakap negatif mengenai diri sendiri.

2. Berkongsi perasaan dengan pasangan dan keluarga. Mereka mungkin tak dapat membantu. Namun, anda ada tempat berkongsi beban perasaan. Usah simpan perasaan ini dalam diri.

3. Cuba lihat dari sisi yang betul. Walaupun anda susah, sentiasa ingat ramai lagi yang susah – termasuklah bekas majikan anda. Anda bukan keseorangan.

4. Susun semula kedudukan kewangan anda. Potong perbelanjaan tidak perlu. Cuba jadualkan semula bayaran ansuran kereta dan rumah. Minta tangguh bayaran balik pinjaman peribadi dan kad kredit. Gunakan baki wang simpanan dengan berhati-hati.

5. Mula cari pekerjaan baru. Insya-Allah, ada. Cuma dalam situasi sekarang anda mungkin perlukan masa yang lebih lama.

6. Cuba bertanya adik-beradik dan sahabat-sahabat. Mungkin mereka tahu peluang pekerjaan yang ada.

7. Sentiasa jaga diri anda. Usah biarkan apa yang berlaku ini beri kesan negatif kepada anda. Brisk walk. Senaman. Baca buku.

8. Berkawan dengan orang positif, termasuklah di media sosial. Sekiranya ada kawan-kawan Facebook atau Twitter banyak bercakap negatif, unfriend/ unfollow saja. Sekiranya perlu, block. Saya anda berasa lebih tenang tanpa media sosial, deactivate sementara.

9. Elakkan salahkan orang lain, termasuklah majikan. Ia hanya menjadikan anda fokus kepada masa lampau. Sekiranya betul majikan anda bersalah, ia tidak mengubah apa-apa dalam hidup anda. Tumpukan kepada masa depan.

10. Usah terpesona dengan “kesenangan” hidup kawan-kawan yang anda lihat di media sosial. Ucapkan tahniah kepada mereka. Fokus kepada kehidupan anda.

11. Mengadu kepada ALLAH SWT. Solat. Baca al-Quran. Berdoa. Usah putus berharap dengan ALLAH SWT bagaimana sekalipun keadaan anda.

Mengikut Tuan Norizan, beliau hanya mendapat tawaran kerja selepas enam bulan menganggur.

diberhentikan kerja

Usah anggap apa yang anda lalui ini sebagai satu titik penamat. Ini mungkin boleh jadi sebagai titik permulaan untuk anda bangkit dan berjaya!

Kehidupan kita ialah satu perjalanan, bukan destinasi.

Sekarang anda mungkin berada dalam terowong gelap. Insya-Allah, sampai waktu anda akan temui cahaya yang dicari. Apabila anda dapat rezeki yang lebih baik nanti, beri balik kepada orang yang memerlukan.

Sentiasa yakin bahawa ALLAH SWT bukan sekadar beri rezeki, tetapi ALLAH SWT beri rezeki yang lebih baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge