bom israel

Kelebihan Bom Fosforus Dalam Konflik Israel-Palestin

Bom Fosforus yang diharamkan penggunaan dalam sebarang peperangan di peringkat antarabnagsa dilaporkan telah digunakan oleh pihak Israel untuk menyerang Palestin.

Tentera rejim Zionis telah melepaskan bom fosforus putih ke atas kawasan kediaman di Gaza pada awal Isnin lalu. Penggunaan senjata ini dilihat sebagai mencabul undang-undang antarabangsa secara terang-terangan.

Apa Itu Bom Fosforus?

Senjata fosforus putih (white phosphorus, WP) merujuk kepada sejenis senjata yang menggunakan salah satu alotrop (bentuk) umum fosforus, suatu unsur kimia lazim.

Fosforus putih digunakan sebagai asap, pencahayaan dan peluru pembakar, dan biasanya merupakan unsur pembakar dalam senjata penjejak.

Bom fosforus merupakan unsur yang paling mudah menyala ketika di udara, selain sukar dipadamkan apabila api merebak dengan cepat.

Nama-nama lain termasuk istilah slanga “Willie Pete” atau “Willie Peter” yang berasal dari William Peter, abjad fonetik zaman Perang Dunia Kedua bagi WP, yang kadang-kadang masih digunakan dalam peristilahan ketenteraan.

Israel Nafi Langgar Undang-undang

Israel mengaku menggunakan peluru yang mengandungi fosforus putih semasa perang 2008-2009 ke atas Gaza tetapi rejim itu menafikan melanggar undang-undang antarabangsa dengan menegaskan bahawa senjata sedemikian tidak dilepaskan ke kawasan yang dihuni oleh orang awam.

Video yang diterbitkan di media sosial pada Isnin menunjukkan rejim melakukan serangan menggunakan bom fosforus putih ke atas kawasan berpenduduk padat di Gaza, wilayah Palestin yang terletak di Mediterranean di mana kira-kira 2.3 juta orang tinggal di bawah kepungan berterusan Israel.

Serangan itu adalah sebahagian daripada tindak balas besar-besaran yang dilancarkan Israel di Gaza sejak Sabtu apabila penempatan haramnya di wilayah Palestin berada di bawah siri serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh gerakan penentangan Hamas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge