cari kerja pertama

3 Nasihat Kewangan Buat Fresh Graduate

Ramai fresh graduate merungut dengan gaji yang rendah yang ditawarkan untuk perkerjaan pertama mereka. Kebanyakan yang memperoleh gaji tidak seperti mana kelayakan mereka, sukar untuk mulakan hidup yang baru.

Ini hanya rungutan. Tidak bermakna mereka tidak boleh hidup!

Sebenarnya fresh graduate perlu mencari pengalaman dan belajar cara menguruskan wang dengan betul. Langkah ini adalah lebih baik daripada terus merungut dan komplen.

3 Nasihat Kewangan Buat Fresh Graduate

#1 Banyakkan Simpanan :

Konsep simpan 10% daripada gaji setiap perlu dipraktikkan. Dapat gaji terus potong untuk simpan. Jangan tunggu sehingga ada duit lebihan.

#2 Baca Buku Kewangan :

Dapatkan nasihat dan faham mengenai pengurusan kewangan dari mentor/guru kewangan. Belajar melalui pembacaan daripada buku fizikal atau e-book boleh. Namun, adalah lebih baik mencari seorang guru yang boleh membimbing anda sehingga berjaya.

#3 Cari Peluang Perniagaan :

Dengan kadar gaji yang rendah atau sederhana, perlu ada sumber pendapatan yang lain. Terutama apabila menetap di bandar besar yang penuh dengan cabaran. Jangan malu untuk melakuka pekerjaan kedua atau ketiga, asalkan tidak salah di sisi undang-undang dan agama. Contohnya, membuat bisnes menjual produk yang dapat membantu serba sedikit aliran tunai anda.

Kesimpulan

Fresh graduate kena bijak cari peluang. Dengan gaji yang ada, cuba perbaiki dan belajar untuk gandakan gaji tersebut menjadi lebih banyak lagi. Jika orang lain boleh, anda juga pasti boleh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge