bandar cermin arab saudi

Bandar Pencakar Langit Cermin Sepanjang 170 Kilometer Arab Saudi. Realistik~kah?

Kerajaan Arab Saudi telah mengeluarkan visual bangunan pencakar langit sepanjang 170 kilometer sebagai sebahagian daripada projek NEOM. Diumumkan oleh putera mahkota Mohammed bin Salman,

The Line ialah pembangunan bandar yang dibayangkan semula yang menghubungkan pantai Laut Merah ke pergunungan dan lembah atas barat laut Arab Saudi. Struktur padat, 200 meter lebar, mewakili eksperimen sosial dan ekonomi. Projek bercita-cita tinggi itu akan menjadi sebahagian daripada bandar padang pasir Neom, yang saiznya akan setanding dengan Massachusetts.

Bandar ini menyasarkan untuk menjadi sifar karbon, melalui penghapusan infrastruktur intensif karbon seperti kereta dan jalan raya, dan akan beroperasi pada 100% tenaga boleh diperbaharui, termasuk operasi industrinya.

Mercu Tanda Ibarat Piramid Mesir

Arab Saudi berhasrat membina bangunan pencakar langit mendatar sepanjang 170 km. Putera Mahkota Mohammed bin Salman percaya bahawa bandar baharu itu akan menjadi ikonik projek seperti piramid Mesir.

Neom The Line ialah revolusi tamadun yang mengutamakan manusia, memberikan pengalaman hidup di bandar yang belum pernah berlaku sebelum ini sambil memelihara alam sekitar. Ia mentakrifkan semula konsep pembangunan bandar dan rupa bandar pada masa hadapan.

Neom The Line akan menempatkan 9 juta orang dan akan dibina di atas tapak seluas hanya 34 kilometer persegi. Ini bermakna jejak infrastruktur berkurangan, mewujudkan kecekapan yang tidak pernah dilihat sebelum ini dalam fungsi bandar. Iklim yang ideal sepanjang tahun akan memastikan penduduk dapat menikmati alam sekitar.

Penduduk juga akan mendapat akses ke semua kemudahan dalam masa lima minit berjalan kaki, sebagai tambahan kepada kereta api berkelajuan tinggi – dengan transit hujung ke hujung selama 20 minit.

Menelas Kos Sehinggan RM 4.4 Trilion

Projek yang dijangka menelan kos pembinaan sehingga RM 4.4 trilion itu bakal menjadi struktur terbesar di dunia jika berjaya direalisasikan. Bangunan berkenaan dirancang untuk dibina di bahagian barat laut Arab Saudi, lapor akhbar The Wall Street Journal (WSJ) selepas melihat kertas kerja projek tersebut yang kali pertama didedahkan kepada umum. 

Memetik Al-Jazeera, struktur yang juga dikenali sebagai ‘Mirror Line’ akan terdiri daripada dua bahagian bangunan kaca masing-masing berketinggian 488 meter (1,600 kaki) dan panjang 120 kilometer (75 batu) merentasi kawasan pantai, gunung dan padang pasir. 

Kedua-dua bangunan tersebut akan dihubungkan dengan laluan pejalan kaki dan juga kereta api berkelajuan tinggi yang dibina di bahagian bawah bangunan tersebut.

Tiada jalan raya, kereta atau pelepasan, ia akan menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui (Renewable Energy) dan 95% tanah akan dipelihara untuk alam semula jadi. Kesihatan dan kesejahteraan rakyat akan diutamakan berbanding pengangkutan dan infrastruktur, tidak seperti bandar tradisional. Hanya 200 meter lebar, tetapi 170 kilometer panjang dan 500 meter dari aras laut.

Struktur itu dijangka akan menelan kos sehingga RM4.4 trilion apabila siap dan akan menempatkan lima juta orang yang akan dapat berjalan dari hujung ke hujung dalam tempoh 20 minit. 

Selain itu, dokumen yang dipercayai telah siap pada 2021 itu juga memperlihatkan binaan berkonsepkan pertanian dan marina untuk kapal layar serta stadium sukan yang berkeluasan hingga 305 meter (1,000 kaki) di atas tanah.

Inisiatif itu mula-mula diumumkan tahun lepas sebagai sebahagian daripada projek Neom, yang merangkumi Oxagon, sebuah bandar pembuatan yang direka semula; Trojena, destinasi pelancongan gunung; dan dua anak syarikat utama Neom.

Projek-projek ini adalah sebahagian daripada Wawasan 2030, rancangan Arab Saudi untuk beralih daripada ekonomi berasaskan minyak kepada ekonomi berasaskan pengetahuan.

One Reply to “Bandar Pencakar Langit Cermin Sepanjang 170 Kilometer Arab Saudi. Realistik~kah?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge