makanan laut segar

Lelaki Ini Kongsi Cara Orang Cina Pesan Seafood Di Restoran. Kira Dahulu, Pesan Kemudian.

Sehingga hari ini, isu pelanggan terpaksa membayar menu siakap mahal di sebuah restoran terapung di Langkawi masih menjadi sebutan ramai. Walaupun isu ini dikatakan sedikit sebanyak menjejaskan reputasi Langkawi sebagai tempat pelancongan di Malaysia, namun ianya banyak membuka mata orang ramai berkaitan hal ini.

Terbaru, seorang pemuda turut berkongsikan cara orang Cina memesan menu seafood di restoran.

Ini cara orang cina pesan seafood di restoran.

1. Akuarium tepi restoran seafood, bukan galeri atau underwater world. Dia tidak kenakan caj tiket masuk. Itu tempat kalian pilih seafood segar.

1.5 Kalau anak-anak kecil ikut makan sekali, boleh bawa jalan-jalan tepi akuarium sambil ajar anak-anak nama ikan dan jenis ketam.

2. Sudut kanan (atau kiri) akuarium ada tanda tertera dengan jelas nama seafood (di situlah ayahanda saya mengajar nama dan jenis ikan) dan harga setiap 100g, 1kg, atau sukatan yang sesuai.

3. Tepi akuarium ada penimbang. Kalian boleh minta tauke untuk timbang sebelum makan, atau minta dia membuat anggaran berat.

4. Kalau tiada akuarium pun, orang cina akan terus order seafood ikut berat (kalau bukan harga tetap). Contoh, kalau kami pesan siakap, terus bagitau nak 1.5kg. Tauke akan tengok ada tak 1.5kg. Kalau tiada, tauke akan bagi anggaran julat berat.

5. Peminat seafood dah ada harga seafood darab keberatan dalam kunci kira-kira minda.

Baca Juga: WAKIL RESTORAN TERAPUNG SAS RIMBA LANGKAWI JAWAB ISU SIAKAP HIDUP

live seafood

Orang cina tidak suka style makan dulu kira nanti. Bila budaya makanan restoran mamak mula berbuat demikian, banyak di kalangan orang cina kurang selesa. Zaman 2000-han, kedai mamak biasa minta pelanggan makan dulu, baru dia datang kira.Kalau ikut budaya orang cina, selalu kena buat ‘bajeting’ sebelum ‘perbelanjaan’. Makan kedai pun sama.

Kalau makan besar, siap hitung dulu, buat kiraan bajet, periksa harga betul-betul, kira berapa kepala, baru layan buat pesanan dan tempahan.Tabiat ini memang sudah terpahat dalam DNA kami.

Budaya ‘makan dulu, kira kemudian’ sangat bahaya, kerana ketidakselesaan ‘caj terlampau’ adalah tanpa kesalahan mana-mana pihak, ianya cuma akibat ketidaksepadanan kehendak (dengan izin, ‘mismatch of expectation’).

Isu siakap terlampau caj ini, bagi orang cina, jarang berlaku. Kami tertanya-tanya, kenapa tidak membuat kepastian berat ikan sebelum pesan? Kenapa tidak sebut sahaja ‘Siakap tu, bagi 1.5kg cukup’? Saya bila buat tempahan ketam dulu, siap tawar menawar dari segi berat ketam dengan tauke sebelum turunkan pesanan. Tiada masalah.

Ingat tatacara ini kalian, ‘Kira dulu, pesan kemudian’. Tak payah segan-segan. Segan dahulu, menyesal kemudian. Dalam hal ini, pelanggan tiada salah, restoran pun tiada salah.

Restoran siap bagitau harga setiap 100g awal awal. Caj pun ikut harga per 100g. Pelanggan bagi kebebasan kepada restoran untuk anggaran berat ikan.

Kredit Artikel Asal: FB Tai Zee Kin

Semoga perkongsian cara betul pesan seafood di restoran ini dapat memberi manfaat kepada kita semua. Jadikan kisah harga siakap mahal di restoran Langkawi sebagai pengajaran kita semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge