cara tumbuk sambal sedap

Tumbuk Sambal Guna Lesung Batu Lagi ‘Feel’ Berbanding Mesin Pengisar? Ini Penjelasan Saintifik

Perasan tak, orang dulu-dulu termasuk mak kita letak suka menumbuk bahan masakan menggunakan lesung batu. Contohnya menumbuk lada burung bersama belacan untuk dijadikan sambal belacan. Lagi lama lesung batu tu, lagi mak kita sayang.

Berbanding anak-anak zaman sekarang, lebih gemar menggunakan mesin pengisar elektrik a.k.a ‘blender’. Lebih mudah, cepat, tak leceh malahan boleh menghasilkan hasil dalam kuantiti yang banyak.

Tapi perasan atau tidak, rasa sambal yang dikisar menggunakan ‘blender’ agak kurang ‘kick’ berbanding lesung batu?

Baca Juga: Resipi Serawa Durian Sedap

Sebenarnya, persoalan ini ada jawapannya daripada sudut saintifik. Mari ikuti perkongsian oleh petugas makmal, Mohd Azizul Osman dalam group Facebook Suami Masak Apa Hari Ini (SMAHI) baru-baru ini.

Penjelasan Saintifik – Lesung batu vs blender

Semalam isteri minta nasi goreng pedas. Jadi, pagi ni ‘pongpang-pongpang’ la menumbuk cabai (cili) memecah keheningan pagi.

Sekadar nak berkongsi pendapat terhadap persoalan: kenapa tak kisar je pakai blender, kan senang?

Senang tapi tak ‘power’. Takdak ‘flying kick’ atau sepak terajangnya.

Dulu kat makmal bakteriologi, aku guna pestle dan mortar untuk keluarkan intracellular bacteria macam Brucella atau Coxiella burnettii dari dalam sampel tisu.

Sekarang di makmal virologi pun masih guna pestle dan mortar untuk isolasikan virus. Samalah juga untuk keluarkan segala komponen dalam sel cabai dan bawang.

Unsur-unsur seperti cellulose microfibrils, hemicellulose, pectin, lignin, soluble protein dan lain-lain akan keluar dengan sempurna.

Sementalahan capsaicin (8-methyl-N-vanillyl-6-nenonamide) dalam cabai yang sangat berkhasiat akan teradun dengan sempurna.

Sambal Belacan sedap

Ianya tak berlaku sepenuhnya dengan blender sebab blender hanya akan cincang atau potong kepada cebisan-cebisan kecil saja.

Jadi, gunalah lesung batu untuk lebih sedap dan lebih memikat isteri. Tu je nak kongsi.

Sumber: Mohd Azizul Osman / SMAHI

3 Replies to “Tumbuk Sambal Guna Lesung Batu Lagi ‘Feel’ Berbanding Mesin Pengisar? Ini Penjelasan Saintifik”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge