orang islam solat

“80% Orang Islam Tak Solat”-Fadzilah Kamsah

Hari ini, tular di media sosial, permohonan maaf oleh pengasas Hot Burger Malaysia, Mohd Asri di atas keterlanjuran kata beliau dalam satu video. Sebelum itu, Mohd Asri ada membuat satu kenyataan “Kebanyakan yang masuk jadi polis, jadi tentera ini tidak jaga solat.” Kenyataan ini mengundang kecaman hebat dari warganet, anggota polis & tentera termasuklah kaum keluarga mereka.

Pada awalnya, kami juga kurang bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh indidivu yang mendedahkan tentang aktiviti pusat judi di Sungai Buluh baru-baru ini. Namun, apabila difikir dan dibaca dengan lebih mendalam, ada benarnya kenyataan sebegitu. Kita manusia yang alpa.

Sebenarnya, kenyataan tentang umat Islam tidak solat bukanlah pertama kali dikeluarkan.

“Sejumlah 80 % umat Islam di Malaysia masih tidak menyempurnakan solat lima waktu dalam sehari”

Anda mungkin terkejut dengan data di atas ini tetapi itulah hakikatnya. Dalam satu kajian yang telah dilakukan oleh tokoh motivasi Malaysia terkenal di Malaysia, Dato’ Dr. Mohd Fadzilah Kamsah, bahawa sejumlah 80 peratus umat Islam di Malaysia masih tidak menyempurnakan solat lima waktu dalam sehari. Itu lagi berbicara tentang kekhusyukan dalam solat.

Peratusan angka ini diperoleh melalui tinjauan beliau menerusi program-program ceramah dan motivasi, yang dijalankan di seluruh negara serta pemerhatian terhadap gaya hidup masa kini.

Golongan Kerap Meninggalkan Solat

Menurut Dato’ Dr. Mohd Fadzilah Kamsah antara golongan yang kerap meninggalkan ibadah solat ini ialah golongan para pelajar sekolah, golongan belia, pekerja kilang, anggota pasukan seragam dan juga para peniaga (Utusan Malaysia 2008, 23 Jun).

Photo Kredit: hmetro.com.my

Menurut kajian itu lagi hanya sekitar 17 hingga 20 peratus yang menunaikan solat fardu cukup lima waktu dalam sehari, sementara bagi pelajar -pelajar sekolah menengah, iaitu hanya 15 peratus sahaja mengakui bersembahyang lima kali sehari dan fakta ini ternyata menyamai dapatan kajian yang menunjukkan bahawa sejumlah 86.2% responden mengakui kerap meninggalkan solat dan sejumlah kecil responden yang melaksanakan solat dengan secukupnya.

Selain dari itu kadar pelaksanaan yang rendah dalam ibadah solat di kalangan responden dalam kajian ini juga mungkin dapat dikaitkan dengan tahap pengetahuan dan kemahiran responden dalam menunaikan ibadat tersebut. 

Apakah faktor yang menyebabkan jumlah besar responden tidak menunaikan solat dalam kehidupan mereka? 

Persoalan ini mungkin tidak dapat diselesaikan dengan menjaga fakta-fakta atau cara melaksanakan solat. 

Sesungguhnya ia melibatkan banyak faktor lain termasuk motivasi pelaksanaan solat dan ibadat.

3 Halangan Laksana Solat

Menurut al-Kumayi (2009) terdapat tiga halangan dalam melaksanakan ibadah iaitu:

#1 Malas (kasal) mengerjakan ibadat kepada Allah, sedang setiap insan sanggup dan berupaya melakukan ibadah.

#2 Lemah fikiran (futur) atau tidak memiliki tekad yang kuat kerana terpengaruh dengan kehidupan dunia.

#3 Bosan (malal) atau cepat berasa bosan melakukan ibadah sedangkan tujuan belum tercapai.

Sesungguhnya amalan atau perbuatan meninggalkan solat ini merupakan masalah yang serius atau cukup barat, kerana baik buruknya perlakuan seseorang itu sangat dipengaruhi oleh solatnya. 

Jika ibadah solatnya baik, dilakukan dengan peluh kesempurnaan yang merangkumi aspek rukun, syarat dan penuh khusyuk ia akan dapat mencegah seseorang dari perbuatan keji dan mungkar. 

Aspek ini menjadi jawapan kepada pelbagai masalah yang timbul dalam organisasi atau pun yang melakukan tindakan-tindakan yang bertentangan dengan syarak.

Sumber Asal: https://warkahsiber.blogspot.com

3 Replies to ““80% Orang Islam Tak Solat”-Fadzilah Kamsah”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge