sedekah-wang-suami

Hukum Isteri Bersedekah Dengan Harta Suami Tanpa Izin

SOALAN :

Ketika suami tiada di rumah kalau mari orang minta derma atau sedekah adakah isteri boleh beri menggunakan duit suami sebab saya ada dengar haram isteri sedekah atau derma dengan duit suami?

Kalau seringgit pun haram juga ke?

JAWAPAN :

Tidak harus bagi isteri bersedekah atau membelanjakan harta suami melainkan dengan izin suami.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin ‘Amr r.a. Rasulullah saw bersabda :

لا يجوزُ لامرأةٍ عطيَّةٌ، إلَّا بإذنِ زوجِها

Artinya : “Tiada harus bagi seorang isteri memberi sesuatu (dari harta suami) melainkan dengan izin suaminya.” (Hadith riwayat An-Nasaai)

Dan diriwayatkan daripada Abu Umamah Al-Bahili r.a. Rasulullah saw bersabda :

لا تنفقُ امرأةٌ شيئًا من بيتِ زوجِها إلَّا بإذنِ زوجِها

Artinya : “Tidak boleh isteri membelanjakan suatu dari harta di rumah suaminya melainkan dengan izin suaminya.” (Hadith riwayat Tirmizi)

Maka jelas dari hadith ini dilarang isteri membelanjakan dari harta suaminya tanpa izin suaminya samada bersedekah atau menderma atau lainnya.

Akan tetapi jika jumlahnya sedikit pada adat seperti memberi seringgit kepada peminta sedekah maka hukumnya diharuskan.

Tersebut pada Fatwa Majlis Islam Palestin :

لا يجوز للزوجة أن تتصرف في شيء من مال زوجها الخاص بأي وجه من وجوه التصرف لو كصدقة إلا بإذنه ويستنثنى من ذلك الشيء اليسير الذي جرت العادة بالتسامح فيه

Artinya : “Tiada harus bagi isteri membelanjakan suatu dari harta suaminya yang tertentu pada apa jua perbelanjaan walau seperti sedekah kecuali dengan izin suaminya. Dan dikecualikan dari yang demikian itu akan suatu yang sedikit yang berlaku adat orang akan berlebih kurang padanya.”

Yakni jika isteri bersedekah dengan nilai yang sedikit yang mana biasanya orang tidak ambil berat dengan nilai tersebut maka hukumnya diharuskan.

Kesimpulannya tidak dibenarkan isteri apabila suami tiada di rumah bersedekah atau memberi derma dengan menggunakan harta suami melainkan dengan izin suami samada izin itu sudah dimaklumkan sebelumnya atau bertanya isteri meminta izin dari suaminya dengan cara menulis surat atau berhubung dengannya.

Ada pun jika jumlah harta suami yang disedekahkan itu sedikit pada adat seperti seringgit dua maka hukumnya adalah dimaafkan.

Dan tidak dilarang isteri bersedekah dengan menggunakan harta isteri sendiri.

wallahua’lam

Sumber: Ustaz Azhar Idrus

One Reply to “Hukum Isteri Bersedekah Dengan Harta Suami Tanpa Izin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge