Biodata Menteri Kewangan Malaysia

Biodata Tengku Zafrul bin Tengku Abdul Aziz

Tengku Zafrul bin Tengku Abdul Aziz, memang jawatan sebagai Menteri Kewangan Malaysia (bermula dari 9hb Mac 2020 – kini).

Biodata Tengku Zafrul

Tengku Zafrul dilahirkan pada 25 Jun 1973 di Hospital Besar Kuala Lumpur. Merupakan anak sulung dari empat adik beradik. Ibunya ialah Raja Datuk Zaharaton Raja Zainal Abidin, bekas Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri Malaysia, dan bapanya, Tengku Abdul Aziz, adalah seorang ahli perniagaan.

Dalam satu wawancara bersama wartawan The Nut Graph, beliau mengesahkan bahawa datuk di sebelah ibu beliau berasal dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan, seorang penjawat awam yang sering mengembara, tetapi berpangkalan di Kuala Lumpur. Dia sering ke Sumatera, ke Pagar Ruyung, kadang-kadang untuk melihat apa yang ada di sana, dan dia suka mempelajari sejarah.

Di sisi ayah beliau, kedua-dua datuk nenek berasal dari Langkat, sebuah daerah yang dulunya pernah berdiri sebuah kerajaan Melayu, kerajaan Langkat, terletak berhampiran kota Medan, di Sumatera, dan dari Langkat mereka berpindah ke sini [Semenanjung Tanah Melayu].

“Moyang di sebelah ayah saya adalah anak perempuan Sultan Selangor. Dia telah berkahwin dengan Sultan Langkat dan pergi ke Langkat. Dia dan suaminya sangat kaya kerana Langkat adalah sebuah negara yang kaya dengan hasil minyak, seperti Brunei. Dan kemudian pada tahun 1945 terjadi revolusi di Indonesia, dan keluarga di Raja telah menjadi sasaran. Itulah sebabnya dia kembali ke sini. Mereka terpaksa bermula dari “awal”. Saya mengatakan “awal” mereka bererti mereka masih mempunyai sokongan lah.

Saya masih mempunyai saudara di Langkat, dan saya telah melawat mereka”.

Pernah menuntut di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Mendapat kelulusan dari University of Bristol, UK dengan Sarjana Muda Sains (Kepujian) Ekonomi dan Perakaunan dan memperoleh Master of Arts (MA) dalam jurusan Kewangan dan Pengurusan dari University of Exeter, UK.

Beliau juga memegang Fellow Chartered Banker dengan Asian Institute of Chartered Bankers.

Pekerjaan terakhir beliau sebelum menjawat jawatan Menteri Kewangan Malaysia pada 9hb Mac 2020 ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan / Pengarah Eksekutif CIMB Group Holdings Berhad.

Di awal kerjaya, Zafrul bermula sebagai eksekutif kewangan korporat di Am Investment Bank pada tahun 1996. Beliau kemudian menyertai Crédit Agricole sebagai penganalisis pelaburan, bergerak ke Pengarah dalam beberapa tahun. Setelah berjaya, beliau menjadi Penasihat kepada Presiden Tenaga Nasional Berhad.

Zafrul kemudian menyertai perbankan CIMB Investment, selepas itu beliau dilantik sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Avenue Capital Resources (kini ECM Libra), sebuah syarikat tersenarai khusus dalam perkhidmatan kewangan iaitu perbankan pelaburan dan pengurusan dana.

Beliau juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Avenue Securities dan Pengerusi Avenue Asset Management. Zafrul kemudiannya menjadi Ketua Perbankan Pelaburan untuk Citigroup Malaysia.

Beliau juga merupakan pelabur utama di sebalik Tune Money Sdn Bhd, pembekal perkhidmatan kewangan dalam talian “tanpa baki” yang pertama di Asia serta CEO dan pemegang sahamnya. Berikutan itu, Zafrul dilantik sebagai Pengarah Kumpulan Kenanga Holdings Berhad dan Pengarah Kenanga Investment Bank Berhad.

Sebelum memegang peranannya paling terkini dengan CIMB, Zafrul merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Investment Bank, cabang perbankan pelaburan milik penuh Malayan Banking Berhad, pemain perkhidmatan kewangan utama Malaysia. Pengambilalihan Kim Eng Holdings Limited (Kim Eng) oleh Kumpulan Maybank pada tahun 2011 mengakibatkan entiti gabungan Maybank IB dan Kim Eng, yang dikenali sebagai Maybank Kim Eng, di mana Zafrul juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif.

Pengiktirafan dan Anugerah


Sepanjang karirnya, Zafrul dianugerahkan dengan pelbagai anugerah berprestij termasuk Anugerah Ketua Pegawai Eksekutif ASEAN oleh Tinjauan Perniagaan Teknologi (2008), Anugerah Keusahawanan Yang Paling Berbakat dan Berkebolehan oleh Enterprise Asia (2008) dan Anugerah Kepimpinan Perniagaan Malaysia oleh The Leaders Magazine.

Baru-baru ini, beliau dianugerahi Ketua Pegawai Eksekutif Masterclass of the Year dalam Anugerah Kepimpinan Global ke-7 yang dianjurkan oleh Persatuan Pembangunan Kepimpinan Amerika (2017) dan Ketua Pegawai Eksekutif Terbaik untuk Perhubungan Pelabur oleh Persatuan Perhubungan Pelabur Malaysia (2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge